FENG SHUI - Kojem feng shui elementu pripadate

 


Kojem elementu pripadate možete otkriti na vrlo jednostavan način, a ovisi o posljednjoj znamenki u godini Vašeg rođenja. Dakle, ako je posljednja znamenka u godini Vašeg rođenja 0 ili 1 tada pripadate elementu metala. Ako je taj broj 2 ili 3 onda pripadate elementu vode, a ukoliko je to broj 4 ili 5 tada pripadate elementu drva. Nadalje, ako je to broj 6 ili 7 tada je Vaš element vatra, i ako je to broj 8 ili 9 tada pripadate elementu zemlje.

 


AKUPUNKTURA ŽIVOTNOG PROSTORA

Životna energija struji našim interijerom, kao i eksterijeromSila koja struji živim bićima, zapravo je energija koja prolazi kroz sedam energetskih točaka, a poznato je kako se upravo akupunkturom može usmjeravati strujanje te energije kroz svoje tijelo. Ovu teoriju vrlo je lako povezati s feng shui-em, pa kako u feng shui-u polazište nalazimo u sebi, a naš dom je neka vrsta produžetka našeg tijela, tako feng shui drugim riječima možemo nazvati i akupunkturom prostora. Djeluje na isti način kao i klasična akupunktura, gdje se zabadanjem igala na određena mjesta akupunkturna mjesta usmjerava energija kako bi se osobi pomoglo da se izliječi ili obogati svoj život, riješi ovisnosti ili neprikladnog ponašanja. Ono što su igle u akupunkturi, to su predmeti u našem životnom prostoru dakle namještaj, vrata i prozori... Igla zabodena na pogrešno mjesto može učiniti više štete nego koristi, pogrešno usmjeravajući energiju. Jednako tako i krivi raspored namještaja može donijeti isti negativni učinak. 

Ono što su igle u akupunkturi, to su predmeti u našem životnom prostoru

Već spomenuta ch'i energija, odnosno životna energija uravnotežena skladom, voli strujati kroz našu kuću poput nježnog povjetarca i stoga joj moramo dozvoliti da se slobodno kreće. Tamo gdje je ona blokirana, dolazi do takozvane ustajale lokve energije koja počinje negativno zračiti. Ova energija struji našim interijerom, kao i eksterijerom, a manifestira se učinkom koji ostavlja na nas i dojmom koji nas umiruje, oživljava, stvara nervozu, izaziva strah, nesanicu, dakle bilo to pozitivno ili negativno.

Postoje različite vrste energije, koje razlikujemo obzirom na stranu s koje dolaze i njihov utjecaj na prostor i ljude koji ga nastanjuju

 

 

Postoje različite vrste energije, koje razlikujemo obzirom na stranu s koje dolaze i njihov utjecaj na prostor i ljude koji ga nastanjuju. Ta područja određujemo pomoću kompasa i dijelimo na strane svijeta. Jednostavan način primjene elemenata u Vašem domu podrazumijeva uporabu ispravnih boja i njihovih kombinacija u različitim uglovima i prostorijama. Tako bi naprimjer, nijansa bilo koje crvene boje bila dobra za zavjese koje bi prekrivale prozor lociran u južnom dijelu kuće ili na južnom zidu određene prostorije. Taj princip se može primijeniti isto tako i na tepihe, prekrivače, jastučnice i tapete. Sreća određenog područja Vašeg doma može se pokrenuti stvaranjem pozitivne energije u njemu, na način da se ispravnim postavljanjem predmeta koji predstavljaju simbol odgovarajućeg elementa to i potakne. Naprimjer, na jug ćete postaviti kamin, na jugozapad kristal, na zapad potkovicu, na sjeverozapad zvončiće, na sjever vodu, sjeveroistok keramičku posudu, a na istok i sjeveroistok biljku. Ovi predmeti su samo sugestija prema kojoj se možete orijentirati, a za kuću se kaže da ima povoljan feng shui kada su svi elementi i vrste energije u međusobnoj harmoniji.

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu