Suprug želi rastavu

 

PITANJE:  Suprug želi rastavu

Poštovani,
Suprug želi rastavu, razlog mu je moja loša financijska situacija i strah za egzistenciju, a u stvari pravi razlog je što ima ljubavnicu što on poriče, Prije tri godine kupili smo kuču, on je digao kredit , kuča je pod hipotekom i on je uknjižen kao vlasnik, mene nigdje nema u papirima.Napominjem da sam ja ulozila novaca u obnovu kuče u vrijednosti 1/3 iznosa po kojem smo kuču kupili. Imamo dvoje malodobne djece (4 i 7g). On želi da rastavu riješimo dogovorom i da se ja odselim s jednim djetetom a njemu ostavim kuču jer je njegova kako to on kaže. Moje pitanje je kakva prava imam prvenstveno što se djece tiće, i kakva prava imam što se tiče prava da stanujem u kuči. Ako se on odlući kuču prodati, pošto prvo mora platiti kredit do kraja kakva prava ja imam. Unaprijed hvala na odgovoru.

 

 


 

ODGOVOR: 

Predrag Ilić dipl. iur.

 

Imovina stečena radom za vrijeme trajanja bračne zajednice jest bračna imovina koja se dijeli na jednake djelove. O tome pročitajte na našem portalu vezano za odgovore o bračnoj imovini. 

Kuća koju ste kupili prije tri godine jest bračna stečevina i Vi imate pravo na 1/2 suvlasništva na toj kući, što morate tražiti sudskim putem ukoliko suprug to ne priznaje. Međutim, isto tako morate sudjelovati u otplati kredita za kuću u 1/2 dijela. Ako se kredit ne plaća banka će tražiti da se kuća proda na javnoj držabi ili ako suprug sam plaća kredit može od Vas tražiti da mu platite 1/2 svih rata kredita koje on platio sam, a nakon što ste prestali živjeti u bračnoj zajednici (dakle , ne nakon formalnog razvoda već nakon prestanka faktične bračne zajednice). Što se tiče djece , ako nema dogovora oko toga kome će djeca biti dodjeljena na brigu i čuvanje o tome odluku donsi sud na temelju mišljenja Centra za socijalnu skrb. U praksi ne događa da se djeca u toj dobi (4 i 7 g) razdvajaju jedno od drugoga.Ako se kuća prodaje tada se prvo namireuje kredit, a ako što ostane tada to djelite na jednake djelove, jer je to , ponavljam, bračna stečevina. 

 

 

 


 Ovdje možete postaviti pitanje pravniku

MOLIMO VAS DA PRIJE POSTAVLJANJA PITANJA POTRAŽITE MOGUĆI ODGOVOR U NAŠOJ BAZI VEĆ POSTAVLJENIH PITANJA I ODGOVORA 

 

Stjecanje vlasništva - ovrha na nekretnini

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu