Prijepis kuće na sina iz drugog braka

 

 

PITANJE:

 

Ćao, interesuju me neke informacije oko bracne imovine npr ... moga oca i majke moj otac zeli prepisat svu imovinu koju je on nasledijo od svog oca 1 kroz 1 a moja majka zivi sa njime 31 godinu u braku a nije nikakav nosilac...a on zeli prepisat kucu na njegovog sina iz drugog braka ...pa me zanima kakva prava ima moja majka, dali ona ima ikakva prava na to i dali se kuca moze prepisat bez njenog znanja i dali ima neki svoj deo od te imovine. Unapred vam hvala...ocekujem vas odgovor

 


 

ODGOVOR:

Predrag Ilić dipl. iur.

Prava i obveze bračnih drugova glede imovine propisana su u Obiteljskom zakonu u odredbama članka 247. do 257.

Zakon propisuje da imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka ostaje njegova vlastita imovina , te da je sva imovina koja nije stečena radom za vrijeme trajanja braka također vlastita imovina bračnog druga (najčešće je to naslijeđena ili darovana imovina).

Prema tome , ako je Vaš otac naslijedio kuću koju spominjete tada  njegova supruga nema nikakova prava glede stjecanja prava vlasništva na toj kući i Vaš otac može slobodno njome raspolagati za korist trećeg. Evenutalno, bračni drug imao bi pravo postaviti obvezno-pravni zahtjev radi isplate novčanog iznosa s osnova ulaganja u takovu nekretninu i to u polovini uloženog iznosa koji su bračni drugovi u tu svrhu potrošili. Tu se radi o pravu na naknadu za uložena sredstva koja čine korisne i luksuzne troškove , ali ne i za ona koja čine nužne troškove. Međutim , taj zahtjev zastarijeva u roku od 5 godina od učinjenih ulaganja.

 

 


 Ovdje možete postaviti pitanje pravniku

MOLIMO VAS DA PRIJE POSTAVLJANJA PITANJA POTRAŽITE MOGUĆI ODGOVOR U NAŠOJ BAZI VEĆ POSTAVLJENIH PITANJA I ODGOVORA 

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu