Imovina malodobnog djeteta

 

PITANJE: Imovina malodobnog djeteta

Bozidar

 

Dobar dan,ovako moja baka bi htjel ostavit svu svoju nekretninu mome djetetu koji je još maloljetan ima dvije godine ali je problem sto ja imam još sestru koja je mentalno retardirana i pod socijalnom skrbi je,i usto jos dvije sestrićne kojima su roditelji umrli isto kao i nasi,e sad me zanima dali se to moze rijesit da mali bude vlasnik i da niko vise nemoze to opovrgnuti.Znaci da on bude vlasnik uz mene skrbnika i da niko vise tu ne moze nista? Hvala

 

 


 

ODGOVOR: 

Predrag Ilić dipl. iur.

 

Malodobno dijete ne može stjecati imovinu bez dozvole Centra za socijalnu skrb koji mora dati suglasnost na pravni posao kojim se stječe imovina jer je to uvijet da bi takav pravni posao (npr. darovanje) bio pravno valjan. Ako baka oporukom ostavi imovinu malodobnom unuku tada on stječe imovinu nakon njetzine smrti a ostali nasljednici prvog nasljednog reda (bračni drug i potomci) imaju pravo zahtjevati tzv. nužni dio koji čini 1/2 onoga što bi im pripalo kao zakonskim nasljednicima da nema oporuke. 

Da se to izbjegne moguće je zaključiti naplatni pravni posao za života bake , no ponavljam , takovom pravnom poslu mora dati odobrenje Centar za socijalnu skrb. 

 

 

 

 

 

 

 


 Ovdje možete postaviti pitanje pravniku

MOLIMO VAS DA PRIJE POSTAVLJANJA PITANJA POTRAŽITE MOGUĆI ODGOVOR U NAŠOJ BAZI VEĆ POSTAVLJENIH PITANJA I ODGOVORA 

 

Stjecanje vlasništva - ovrha na nekretnini

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu