Nasljedstvo i pravo

 

PITANJE: Nasljedstvo i pravo

Silvana

Poštovani imam pitanja vezano uz nasljedstva i prava.Moj muž i ja živimo u kući do svekra,svekrva je umrla prije četiri god i o njezino nasljedstvu nam ništa nije poznato jer on tvrdi da ona nije ništa posjedovala,gdje bi mogli o tome nešto saznati i koja su prava mojeg muža s obzirom da je sin jedinac.Koja su prava mene i mojeg muža u dvorištu,toj njegovoj kući do nas i ostaloj imovini?Unaprijed hvala


 

ODGOVOR: 

Predrag Ilić dipl. iur.

Zakon o nasljeđivanju uređuje pravo nasljeđivanja pri čemu razlikuje tri pravna temelja nasljeđivanja a to su: nasljeđivanje na temelju zakona, nasljeđivanje na temelju oporuke i nasljeđivanje na temelju nasljednopravnih ugovora.

Ukoliko ostavitelj umre bez oporuke ili nasljednopravnog ugovora tada ga nasljeđuju njegovi zakonski nasljednici. Zakonski nasljednici nasljeđuju po nasljednim redovima. Najčešći su nasljednici prvog nasljednog reda a to su: bračni drug i djeca ostavitelja.Vaš suprug koji je jedini potomak svojih roditelja , prema tome , zakonski je nasljednik iza pokojne majke zajedno sa svojim ocem, odnosno njezinim suprugom. Dakle , da bi se moglo nasljeđivati potrebno je da pokojni ima u vlasništvu nekakvu imovinu. Ukoliko majka Vašeg supruga nije imala imovinu u času smrti tada se ostavinski postupak obustavlja jer nema imovine koja se nasljeđuje. Međutim , ukoliko je kuća koju spominjete ili bilo koja druga imovina stečena  za vrijeme trajanja bračne zajednice roditelja Vašeg supruga, tada bi Vaš suprug mogao zahtjevati u sudskom postupku da se utvrdi da je imovina koja glasi na ime oca zapravo bračna imovina te da dio te imovine pripada majci (prema sadašnjem Obiteljskom zakonu to je 1/2 imovine stečene u braku). U tome slučaju , ukoliko bi se utvrdilo da postoji imovina koja je bračna stečevina , Vaš bi suprug mogao pokrenuti ostavinski postupak iza majke radi naknadno pronađene imovine te bi na tom majčinom dijelu imao pravo nasljeđivanja u 1/2 i otac u 1/2 dijela.Vezano za bračnu stečevinu upućujem Vas na nekoliko odgovora na našem portalu koja obrađuju tu tematiku.

 

Što se tiče Vašeg pitanja o "kući u dvorištu" u kojoj živite mogu reći da ukoliko se radi o kući koja je vlasništvo Vašeg svekra tada nemate nikakova prava na toj kući dok je on živ, a nakon njegove smrti stvar je ista kao i iza smrti majke. 

 

 


 Ovdje možete postaviti pitanje pravniku


MOLIMO VAS DA PRIJE POSTAVLJANJA PITANJA POTRAŽITE MOGUĆI ODGOVOR U NAŠOJ BAZI VEĆ POSTAVLJENIH PITANJA I ODGOVORA

 

Stjecanje vlasništva - ovrha na nekretnini

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu