Prostor za dječju igru

Čak i u najmanjim stanovima, djeci je važno osigurati dovoljno prostora za igruČak i u najmanjim stanovima, djeci je važno osigurati dovoljno prostora za igru. Dužina i širina prostora tu nisu jedine dimenzije. Itekako je iskoristiva visina, a o četvrtoj dimenziji – mašti – da i ne govorimo. Tako, primjerice, krevet može biti podignut, a prostor ispod njega iskoristiv je ili za ormare ili kao mjesto u koje će se dijete rado povući sa svojim igračkama. Mjesto za skrivanje djetetu možete osigurati i ugradnjom dvostrukog poda, potpuno otvorenog s jedne strane i sa manjim otvorom na sredini sobe. Uvjet za to je da je prostorija visoka barem tri metra i da se drugi pod može napraviti 60-70 cm iznad prvog. Ako ste se odlučili za ormar-most, koji se proteže iznad kreveta, na rub 'mosta' možete postaviti zastor koji će djetetu omogućiti da od svojeg kreveta napravi skrovište.

 

Na zid možete staviti ljestve za penjanje ili umjetnu stijenu s istom svrhom, prilagođenu djeci. U takvim slučajevima, naravno, na podu je obavezna deblja spužva, da se dijete ne ozlijedi padne li sa ljestava ili umjetne stijene.

Umjesto klasičnim namještajem, dječju sobu možete opremiti blokovima od spužve ili sličnog mekanog materijala. Od tih blokova dijete može složiti skrovište, krevet za lutku, fotelju, stol na kojem će se igrati… U svakom slučaju, djetetu u njegovoj sobi treba osigurati stol na kojem se može igrati i crtati, i to stol prilagođen dječjem uzrastu. To može biti stol od spomenutih mekanih blokova, klasičan stol manjih dimenzija kojem ste skratili noge i zaoblili rubove, ili pravi dječji namještaj. Djeca moraju moći dohvatiti policu na kojoj su igračke, moraju moći bez vaše pomoći po sobi premještati stol i stolice njima namijenjene. Ne zatrpavajte dječju sobu namještajem za odrasle. Jer, ni vi ne biste htjeli živjeti u svijetu divova.


 

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu