Prilagodite prostor djetetu do 6 godina

Namještaj namijenjen djetetu mora s njim i rastiStambeni prostori u osnovi su prilagođeni odraslim osobama. No, u njih je neophodno uklopiti i najmlađeg člana obitelji. Namještaj namijenjen djetetu mora s njim i rasti. Stoga je važno djetetu osigurati nekoliko komada dječjeg namještaja, ali i prilagoditi mu 'svijet odraslih'. Tu prije svega mislimo na sigurnost. Konkretno, treba utičnice po stanu osigurati tako da dijete ne može ništa gurnuti u njih. Oštre rubove, primjerice stola, treba zaobliti ili zaštititi posebnim kutnim zaštitama. Zaštite treba staviti i na ladice, kako ih dijete ne bi moglo otvoriti, jer u ladicama se krije mnogo stvari potencijalno opasnih za dijete. Opasna su i razna sredstva za čišćenje. Stoga i njih treba premjestiti na mjesto na kojem će biti van dosega djeteta.

Nadalje, djeci trebaju velike slobodne površine za igru. Na pod stavite spužvu, ili po njemu pobacajte veće jastuke. Dijete će na njima s veseljem skakati.

 

Trebate pomoći djetetu da održava redStolice namijenjene odraslima nisu dobre za djecu. Dječje stolice imaju drugačiji nagib i lakše su, pa ih dijete samo može premještati po volji. Visina stola na kojem će dijete crtati i igrati se također mora biti prilagođena uzrastu malenog stanara.

Trebate pomoći djetetu da održava red. Igračke neće biti pobacane po sobi osigurate li djetetu kutiju u koju ih može pospremiti. Ima li takva kutija kotače, bit će praktičnija, jer će ju dijete moći samo odgurati iz prostorije u prostoriju.

Ogledalo je korisno, jer će djetetu pomoći da razvije  potrebu za samokontrolom. Objesite ga dovoljno nisko da se dijete u njemu može vidjeti bez da se penje na stolicu. No, neka se manje dijete u njemu gleda pod vašim nadzorom. Naučite dijete da se ogledalo može razbiti i da se na njegove krhotine može ozlijediti.

Dijete će se s veseljem umivati, ako može dosegnuti umivaonik i slavinu. U tome će mu pomoći niska klupica. Presvucite ju materijalom po kojem se dječje nožice neće sklizati. Noge klupice također osigurajte od klizanja.

 

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu