Uračunavanje dara i nužni dio

 

PITANJE: uračunavanje dara i nužni dio

 

Poštovani, moji su roditelji (bili) vlasnici stana u Zagrebu i kuće u Slavoniji (u kojoj trenutno žive). Moja starija sestra je stambleno pitanje riješila prije nekih 10-ak godina, s malom pomoći mojih roditelja. Moja mlađa sestra u braku je i ima (uskoro) dvoje djece. Dosad je živjela u kući svoga muža. Nezaposlena je, kao i njezin muž - i puno se oslanjanju na pomoć mojih roditelja, pri čemu nisu nimalo skromni. Moj muž i ja živimo u stanu koji su mu poklonili njegovi roditelji i koji smo zajedno uredili (bez pomoći mojih roditelja) prije nego što smo stupili u brak (tako da pretpostavljam da ja, u slučaju rastave braka ili sl.) na taj stan nemam nikakvih prava. Moji roditelji su, suprotno mome mišljenju i bez mog znanja, stan u Zagrebu poklonili mojoj mlađoj sestri. Premda su rekli da će taj stan oduzeti od kasnijeg nasljedstva (pa kuća u koju posjeduju neće se dijeliti na tri ravnopravna dijela nego drukčije), u principu sumnjam da će se to dogoditi i voljela bih da se ta činjenica zabilježi, kako nakon nekoliko godina ne bi bilo da se poklanjanje stana zaboravilo. Moja mlađa sestra je, sudeći po dogovoru s mojim roditeljima, morala sa mnom i starijom sestrom potpisati neki ugovor u kojem bi se (pretpostavljam) obvezala da taj stan neće prodavati bez znanja mene i moje starije sestre. Ne znam uopće postoji li takav ugovor u pravnom smislu ni imamo li na taj stan bilo kakvih prava moja starija sestra i ja (budući da je stan poklonjen). Moja mlađa sestra ni o kakvim ugovorima više ne želi ni razgovarati (otkad joj je poklonjen stan). Moje pitanje bi bilo: koja su moja prava, odnosno, kako bih se mogla "osigurati" da se njihova kuća u Slavoniji zaista neće dijeliti na tri ravnopravna dijela? Što se događa u slučaju da jedan od mojih roditelja nenadano umre (bez da je napisana oporuka)? I kakva bih ja prava imala u slučaju da se moj muž i ja rastanemo ili se dogodi neka druga nesreća: ostajem li ja "na cesti" ili imam nekih prava (od imovine moga muža, imovine mojih roditelja ili sl.)?
Najtoplije zahvaljujem na odgovoru.


 

ODGOVOR: 

Predrag Ilić dipl. iur.

 odgovor: naziv: "uračunavanje dara i nužni dio"

Vaši roditelji ne moraju za raspolaganje svojom imovinom tražiti od nikoga suglasnost niti moraju ikoga o tome obaviještavati, pa tako niti Vas.Dakle, raspolaganje stanom na način da su ga darovali Vašoj sestri dopušten je i valjan pravni posao. Svatko može svojom imovinom raspolagati kako i kada želi pa tako i za slučaj smrti .Zakon o nasljeđivanju uređuje pravo nasljeđivanja pri čemu razlikuje tri pravna temelja nasljeđivanja a to su: nasljeđivanje na temelju zakona, nasljeđivanje na temelju oporuke i nasljeđivanje na temelju nasljednopravnih ugovora. Prema tome Vaši roditelji mogu regulirati imovinske odnose vezane za njihovu imovinu nakon njihove smrti bilo oporukom ili nasljednopravnim ugovorom. Ukoliko ostavitelj umre bez oporuke ili nasljednopravnog ugovora tada ga nasljeđuju njegovi zakonski nasljednici. Zakonski nasljednici nasljeđuju po nasljednim redovima.Vi i Vaše sestre ste zakonski nasljednici prvog nasljednog reda i nasljeđujete imovinu ostavitelja na jednake djelove. Ako je ostavitelj za života učinio darovanje za korist nekog od nasljednika prvog nasljednog reda tada drugi nasljednici prvog nasljednog reda mogu zahtjevati tzv. uračunavanje dara u ostavinsku imovinu, te iz takovog dara mogu zahtjevati nužni dio.Zakon o nasljeđivanju u odredbi članka 70.st.3 propisuje da nužni dio iznosi jednu polovicu od onog dijela koji bi pripao zakonskom nasljedniku po zakonskom redu nasljeđivanja.Odredbom članka 89.stavak 1 propisano je da se zakonskom nasljedniku prigodom diobe na zahtjev uračunava u nasljedni dio vrijednost svega što je dobio na dar od ostavitelja, te je odredbom članka 91.stavak 1 propisano da se uračunavanje provodi na način da ostali nasljednici dobivaju iz ostavine odgovarajuću vrijednost , pa se tek nakon toga ostatak ostavine dijeli među svim nasljednicima.Dakle, sve je na Vašim roditeljima koji jedini mogu odlučiti što će i na koji način učiniti sa svojom imovinom, a ukoliko to ne učine, tada se , nakon njihove smrti, primjenjuju odredbe zakona o zakonskom nasljeđivanju. Jedan od roditelja će umrijeti prije , tada ga nasljeđuje drugi bračni drug i djeca u jednakim djelovima.

Što se tiče upita za imovinu iz braka upućujem Vas na odgovore sa našeg portala u rubrici «imovina iz braka, «podijela imovine radi razvoda» , «bračna stečevina».

 

 

 


 Ovdje možete postaviti pitanje pravniku

MOLIMO VAS DA PRIJE POSTAVLJANJA PITANJA POTRAŽITE MOGUĆI ODGOVOR U NAŠOJ BAZI VEĆ POSTAVLJENIH PITANJA I ODGOVORA 

Stjecanje vlasništva - ovrha na nekretnini

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu