FENG SHUI - Umjetnost prostora

Manjak energije i dobrog raspoloženja uzrokuje loš raspored u prostoru


Feng shui (vjetar voda) je drevna kineska vještina uređenja prostora i filozofija stvaranja ugodnog okolišaFeng shui (vjetar voda) je drevna kineska vještina uređenja prostora i filozofija stvaranja ugodnog okoliša. Feng shui nas ući kako da privučemo pozitivnu životnu silu Chi u svoje domove i svoj život kako bi osigurali sreću i blagostanje svojim ukućanima.  Ta je sila upravo najvažniji aspekt feng shui filozofije, i kao takva se kreće između nas i okružuje nas povezujući sve u jednu harmoničnu cjelinu. Ako želite imati pozitivno okruženje ili dobar feng shui, ovoj energiji morate dopustiti da se slobodno kreće i lako protiće vašim domom, a to ćete omogućiti maksimiziranjem unutrašnje harmonije prostora. Jedna od izvornih i po mnogim mišljenjima najtočnijih definicija feng shui-a smatra kako je feng shui umjetnost postavljanja gradova, zgrada, kuća i rasporeda namještaja na pravilan način u skladu sa protokom energije tla, dakle da je lokacija adekvatno smještena u odnosu na planinu ili rijeku.

FENG SHUI - Primjenom feng shui-a u uređenju prostora postiže se prirodniji, skladniji i izbalansiraniji tok energije u prostoruPrimjenom feng shui-a u uređenju prostora postiže se prirodniji, skladniji i izbalansiraniji tok energije u prostoru, zahvaljujući kojemu dolazi do poboljšanja spavanja, veće opuštenosti, boljeg raspoloženja i više energije. U skladno uređenom domu, ukućani se bolje slažu, tako da stanja sreće, prosperiteta i uspješnosti dolaze kao prirodna posljedica, a na mjestima gdje se postojeće nepravilnosti prostora ne mogu promijeniti, one se uvijek  mogu popraviti prema feng shui-u. Općenito se ova umjetnost bazira na promatranju nebeskih i zemaljskih sila, odnosno vremena i prostora te njihovoj  interakciji s ciljem njihova uravnoteženja kako bi se postigli sklad i sreća. Feng shui u doslovnom prijevodu znači "Vjetar voda", a ukazuje na pokretljivost energije i sredstva kojima ona putuje i koja utječu na nju kao što su upravo vjetar i voda. Guo Pu iz Jin dinastije napisao je u svojoj knjizi vrlo jednostavnu, ali izrazito sadržajnu rečenicu koja upravo to i objašnjava citirano "Chi leti na vjetru i rasipa se, a zadržava se kad naiđe na vodu." Tradicionalni feng shui zasniva se na kineskom kompasu, ali ga je moguće prakticirati i uz pomoć zapadnjačkog kompasa, no u tom slučaju morate dobro poznavati teoriju kako biste ispravno mogli tumačiti njegova očitanja. Radi po principu preciznog mjerenja strana svijeta dajući brojne podatke potrebne za analiziranje određenog prostora, ali i njegovog unutrašnjeg rasporeda.

Ova umjetnost uređenja prostora potječe još od prije 6000 godina, što dokazuje iskopina groba u centralnoj Kini koja je sadržavala elemente feng shui-a prema kojima je tijelo bilo pokopano. 

FENG SHUI - Feng shui umjetnost uređenja prostora potječe još od prije 6000 godina

U to doba prije samog izuma magnetnog kompasa, majstori feng shui-a služili su se astronomijom, kako bi na osnovu zvijezda utvrdili smjer sjever-jug. Sredinom devedesetih godina feng shui je postao poznat širom svijeta, ali su se teorije izvornoga klasičnog tumačenja  počele gubiti u prijevodu, tako da danas imamo različite teorije koje jesu ili nisu točne  prema onoj izvornoj. Bitno je dobro proučiti i primijeniti ona pravila koja su izvornog porijekla, inače dolazi do lošeg feng shui-a i loše energije prostora. Klasična teorija je autentična nauka koja se zasniva na klasicima, a riječ je o bogatom i sistemskom znanju u kojemu nema mjesta pojednostavljenju i nagađanjima. Cilj njegove primjene nije usmjeren ka kratkotrajnim rješenjima, već dugotrajnim efektima zbog čega se utjecaj lokacije svakako mora uzeti u obzir. 
 


Ljudi uglavnom osjete da li im stan u kojemu žive odgovara ili ne


FENG SHUI -Teško je pronaći idealan stambeni prostor u kojemu su vrata okrenuta ka najboljem pravcu za određenu osobuTeško je pronaći idealan stambeni prostor u kojemu su vrata okrenuta ka najboljem pravcu za određenu osobu i gdje je moguće postaviti krevet uvijek na najbolju moguću lokaciju. Činjenica da pojedinim osobama ne odgovara stan u kojemu žive najčešće se manifestira tako da nakon određenog vremena osjete zdravstvene probleme i nedostatak energije, odnosno da polako dolazi do iscrpljenja financijskih sredstava i ponavljanja situacija koje bi se mogle pripisati takozvanoj lošoj sreći. Kako u krevetu provedemo najveći dio svoga života, ukoliko se on nalazi u povoljnom položaju to u velikoj mjeri može balansirati ostale nedostatke stana. Gdje postaviti krevet za udoban san, kako postaviti ulazna vrata, radni stol i slike te na mnoga druga pitanja odgovara, ali i upozorava na negativne aspekte upravo feng shui teorija uređenja interijera. Koji su nam predmeti višak i koji elementi privlače lošu energiju u naš život te svi oni pozitivni i negativni aspekti našeg življenja najbolje objašnjava ova drevna teorija umjetnosti prostora. Njezina važnost bitna je u onoj mjeri kako biste ostvarili više pozitivne energije, a time i kvalitetan privatni i poslovni život. 


FENG SHUI – FENG SHUI NOVAC – FENG SHUI HOROSKOP – FENG SHUI LJUBAV – FENG SHUI BOJE – FENG SHUI DOM – FENG SHUI PET ELEMENATA - FENG SHUI 2011 – FENG SHUI CENTAR – FENG SHUI BILJKE – FENG SHUI KUHINJA  - FENG SHUI UREĐENJE PROSTORA – FENG SHUI UREĐENJE STANA – FENG SHUI ADAPTACIJA STANA – FENG SHUI ADAPTACIJE STANOVA – FENG SHUI UREĐENJE KUPAONICE 

 

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu