FENG SHUI - Pet elemenata

Elementi nas određuju i definiraju prostor u kojem živimo

 


 

Feng shui - element zemljeSvijet je načinjen od različitih materija odnosno elemenata koji su u različitim međuodnosima, tako teorija feng shui-a izdvaja pet elemenata koje svatko od nas u svom karakteru posjeduje, a to su zemlja, drvo, vatra, metal i voda. Obično jedan od njih prevladava našim karakterom, određujući nas onakvima kakvi doista jesmo. Ovi elementi opisuju o kojoj je ch'i riječ, dakle o kojoj je životnoj energiji koja nas okružuje riječ, kakve kvalitete ona ima, pa u skladu s tim možete djelovati i utjecati na svoju okoliš, usklađujući ga sa vlastitim sklonostima. Primjerice, zemlja predstavlja smirivanje, prijemljivost, drvo rast prema gore i lagani napredak, vatra brzinu, širenje i uzbuđenje, voda povezivanje strujanje, a metal oštrinu, sažimanje i fokus.

Feng shui - element drveta

Stoga, želite li iskoristiti karakteristike određenog elementa jednostavno posegnite za onim koji Vam u tom trenutku odgovara ili Vam je potreban dugoročnije kako biste ostvarili sklad i pozitivnu energiju prostora. Kada se želite opustiti i smiriti posegnite za elementom zemlje, a kada započinjete nešto novo za drvom, dok za vatrom kada se želite pokazati, biti u centru pažnje. Element metala iskoristite kada se želite koncentrirati na neki posao, a vodom za uspostavljanje boljeg kontakta i pokretanja stvari koje su dugo bile nepomične, možda i zapuštene. 

Feng shui - element vatreDa biste se uspješno koristili elementima i njihovim svojstvima bitno je da shvatite njihove međuodnose, jer su elementi vrlo usko povezani, a njihovo kretanje i izmjena su vrlo važni čimbenici. Njihov međusobni odnos i korelacija uvjetuje ih da djeluju skladno ili razarajuće, ovisno o kvantiteti svakog od njih.

Dakle, kada manjka jedan od elemenata, neki drugi odgovarajući ga može zamijeniti odnosno kompenzirati, no pretjerivanje svakako narušava taj sklad. Feng shui - element metalaTo znači da ukoliko Vam nedostaje drvenog elementa, nemojte dodavati još drva već mu dodajte vode i primijetite kako sve počinje bujati i buditi se. Budite lukavi. Previše drva može škoditi, stoga mu dodajte metal i stvari će time doći u ravnotežu upravo kroz njihov usklađeni odnos.  

Feng shui - element vode

Kako biste lakše shvatili i bolje upoznali svaki od tih elemenata ukratko ćem Vam ih objasniti. Poznavajući svoj element odnosno element svojih ukućana bolje ćete oblikovati i prilagoditi sebi i svojim potrebama kao i potrebama svojih ukućana prostor u kojemu živite.


 

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu